miarangsjo

Börja och sluta

Är ganska trött på allt börjande och slutande...


Vera borde sluta med blöjor och välling, var ju inte längesedan vi kämpade som tokar för att hon skulle ta nappflaskan och sluta ammas. Börja med blöjor var väl inte så svårt, men sluta verkar desto knepigare.

Stina ska börja med välling, men hon vägrar ta nappflaskan. Så varför kämpa med att börja med något som man efter ett par år ska kämpa med att sluta, men frågan är vad jag ska ge henne om hon vaknar på natten. En tallrik gröt kanske..

Tur att ingen av dem börjat med napp, en grej mindre att sluta med. Fast det är klart hade de haft napp så hade man kanske sluppit vällingen på natten.

Det är som med facebook, skitknepigt att börja med och helt omöjligt att sluta med. Måste ju bara veta vad alla mina kända och okända vänner äter till frukost.

Nä man får nog börja och sluta hela sitt liv!

Torpön

Efter veckor med jobb och takrenovering kom vi iväg på en liten minisemester. Johan var ledig i fredags så vi hjälptes åt att fylla husvagnen med mat, kläder och annat nödvändigt och onödigt.

Färden gick mot torpön i Sommen. Det var lite stressigt innan vi kom iväg. Ville hinna med sista båten som gick 18.00 annars hade det blivit 4 mil omväg. Började genast sätta upp förtältet, men fick avbryta på grund av trötta och hungriga barn. Fortsatte uppsättningen efter att de somnat.

Vaknade upp till ett soligt och relativt varmt väder. Bestämde oss för en tur till Tranås, där var det barnens dag och massor med folk. Köpte lite mat, en kudde, en pott-träningsstege till Vera förhoppningsvis ska den få henne att vilja sitta på toaletten. De hade många fina inredningsbutiker i Tranås, men just sådana affärer är svårt att njuta av med två små barn (affärer över huvudtaget förresten). Vera älskar dock mataffärer om de har små kundvagnar. Hon är så duktig när hon går med sin lilla kundvagn och hjälper oss att plocka i varor.

När vi kom tillbaka var det dags för flickorna att sova och Johan och jag fick en lugn stund och självklart dök jag ner i en inredningstidning och en godispåse. När barnen vaknade tog vi en promenad ner till hamnen, allt var stängt, men man kunde föreställa sig hur det var där på sommaren med människor, bad, båtar, glass, naturum och restaurang. Lekparken var iaf öppen, gungan var borttagen och Vera ställde sig under gungställningen och sa WIIE borta, WIIE borta. Men det fanns en rutchkana som hon åkte ett antal gånger. Stina charma som vanligt alla hon mötte. Hon är nästan alltid glad.

Eftersom vi inte har någon TV bestämde vi oss för att gå och lägga oss samtidigt som barnen. Skönt med en riktigt lång natt. Klockan 21 sov hela familjen Rangsjö. Söndagen blev riktigt lugn. Nu hade temperaturen sjunkit och vi fick användning av värmen i husvagnen och den fungerade. Tur det för nästa tur med husvagnen blir i mitten på oktober. Efter lunch packade vi ihop förtältet och tog 3-färjan hem. Gjorde veckans matschema i bilen och åkte direkt till Maxi och handlade. Trötta landade vi hemma och hade en lugn kväll ihop med idolerna.





 




På jobbet och bilder från helgen

Idag har vi varit och hälsat på, på jobbet. Inte så långt kvar till man börjar jobba nu. 3 månader och i slutet på november har jag varit hemma 1 år. Helt otroligt vad tiden går fort! Ska bli kul att börja jobba samtidigt som jag trivs med att vara hemma och få bestämma själv över min tid. När man jobbar blir det inte lika mycket fri tid.

Tråkigt väder har vi, blåsigt och regnigt, hoppas det blir bättre imorgon när snickarna kommer. Imorgon blir förresten Stina 8 månader och vi ska på 8-månaderskontroll på bvc. Mamma möter upp oss där och väntar med Vera i väntrummet. Då kanske jag kan höra vad sköterskan säger.


Vera på studsmattan


Vera bakar brysselkex med mormor.


Renovering av tak. Johan och Håkan på taket.


Matilda och Stina


Vera leker med Siri

SD i riksdagen, annars en ganska vanlig söndag

Vaknar upp till en solig dag! Kanske borde vara glad. Alliansen vann, nu får de visa vad de går för. Sverigedemokraterna gick in i riksdagen. Inte så konstigt. Ingen av de andra partierna tog tag i invandrarfrågan alls. Då blir det så här!! Nu är det bara se om de andra partierna kan gå över blockgränserna för att sätta stopp för SD, för de har inga sunda åskter. Troligtvis sitter det så hårt inne det här med rött och blått att de inte ens kan göra det för att stoppa främlingsfientligheten. Å andra sidan så är SD ett litet parti precis som Ny demokrati var. De kommer inte kunna fylla sina platser i kommunen vilket är lika med att de inte kan rösta och göra sin röst hörd. Då är de borta om 4 år igen. Tills dess måste vi vara vaksamma på deras åsikter. Jag ska iaf läsa på vad det är de står för. Kunskap är makt!

Annars då? Igår var vi på Gudstjänst för alla åldrar, sopplunch i kyrkan, perfekt, då slapp vi laga lunch. Röstade och städade lite innan Johanna och Sandra kom över på lite fika, smidigt med vänner som själva tar med fikat.

Nu har Johan stuckit iväg till tippen, med lite bråte från taket. Kanske ska fixa fram lite frukost tills han kommer hem. I eftermiddag kommer Maria och Siri, ska bli kul. Hoppas tjejerna kan komma överens och inte bara tjatar om "Det är min, det är min" Vera är inne i en sådan period just nu. Svårt att förklara att man bara lånar ut sakerna en stund.

Fredag och Lördag

Helt slut och ändå sätter jag mig framför datorn. Både fredag och idag lördag har varit extremt intensiva dagar och imorgon trappas det nog upp ett steg till (pust). men egentligen är det bara roliga saker jag gjort, men med ensamt ansvar för barnen nu i några veckor (Johan har haft fullt upp med jobb, trädgårdsarbete, ställningsbygge och borttagning av pannor) så känner jag mig slutkörd (mest gnäll). Skönt att vi ska åka bort tillsammans nästa helg. Är så trött...

I fredags var vi på barnsång i skeppsås. Stina sov hela tiden så Vera fick ha mamma för sig själv. Landade hemma en stund innan vi åkte till min mormor i stan. Nu ska ni får höra vad jag blev bjuden på under min 1,5 timme där: Landgång, glass och jordgubbar, prinsessbakelser, munkar, bullar och kakor. Mormor kan inte riktigt ta ett nej heller..

Matilda följde med hem och Vera var helt överspelt hela kvällen. Åt tacos när Johan kom hem och sedan tog jag en promenad med Stina.

Dagen idag har det varit full fart. Vera och Stina vaknade halv 6 men vi gick inte upp förrän kvart i sju då stack Johan iväg till sina föräldrar. Sen har det varit full fart med hushållssysslor och att aktivera barnen. Mamma kom förbi på sina lediga timmar så hon fick dammsuga och baka kakor. Vid halv fyra drog vi iväg till ica och handlade lördagsgodis. Bakade chokladbollar och såg på filmen Snabba Zebran. Johan och hans pappa har slitit med taket hela dagen, men nu pannorna borta och presenning ligger på.

Tudor släpade in en mus ikväll och Vera blev jätterädd. Men Sally fick ta hand om musen. Det är bra att stora katten lär upp småbusarna..

Tack och hej! Kul att du/ni läser!

Step-up och stadstur

Uppdatering om step-up passet vill ni förstås ha. Det gick faktiskt ganska bra och var riktigt roligt. Jag var nog yngst där (men i sämst form). Det var inte så många heller så det gick bra att se och höra tränaren och tillslut fatta till och med jag åt vilket håll jag skulle gå. Stepup-tränare måste ju vara roligt att vara, blir ju så fel ibland alla utan en går till höger. Ja det måste se lite småkul ut och när hälften av deltagarna flaxar med armar i helt fel läge och så vidare.

Var borta ungefär 1,5 timme och här hemma var allt lugnt. Båda barnen var bytta (blöjan alltså, de hade bajsat samtidigt precis som jag sagt till dem att göra när inte jag var hemma) och klara för sängen.

Idag for vi in till stan (motala), lite lek i stadsparken för Vera. Nappflaskor till Stina inhandlades, samt mat och avmaskningsmedel till katterna.

När vi kom hem var båda barnen jättetrötta och skrek i högan sky. Tur vi inte har grannar, de skulle ju undra vad vi håller på med. Men jag fick tillslut ner Vera i vagnen med välling, kunde amma Stina så hon somnade och sedan gå ut och vagga Vera till sömns. Lugnet lade sig över slottet.

Tvättar och laddar inför kvällen

Har tvättdag idag. Bytte familjens lakan igår, men då var det inget torkväder. Idag sken solen och det blåste. Perfekt. Dessutom hade Veras blöja gått upp i natt så sängen var blöt, är väl typiskt att sådant händer när man precis bytt till rena lakan. Hängde ut tvätten och då kom världens regnskur. Men nu skiner solen igen. Någon som retas lite bara...

Vi har dragit ner på Veras sömn på dagarna och hoppas att nattsömnen ska bli bättre, än så länge ser vi bara positiva förändringar på nattsömnen (har bara gått två nätter sen den senaste vakennatten men ändå). 

Idag har vi varit på sångstund i fornåsa, jättetrevligt! Vera är dock fortfarande väldigt försiktig och blyg, men det blir nog bättre när vi varit några gånger.

Ikväll ska jag på step up, har inte tränat sedan 2006 och senast jag klev på en stepupbräda var 2002, så jag är lite nervös. Det ska bli väldigt kul iaf, kommer säkert vara spyfärdig efteråt.

tre bilder



Johan med barnen i Apladalen i Värnamo




Vårt arbets/gästrum blev klart under semestern, äntligen!!

Sooover

Det gör vi inte i det här huset. Iallafall inte i natt. Tänkte att jag skulle skriva om hur en natt här kan vara för att jag ska kunna läsa detta när mina döttrar är i skolåldern och alldeles omöjliga att få ur sängen.

Vera somnar vid 21.30 efter en hel del bök.
Stina och jag lägger oss vid 22...

Vid 23-tiden vaknar Stina, ammas lite och sen somnar hon om.
Vid 00 vaknar Stina, försöker amma. Hon vägrar, byter blöja och sedan kan hon ammas och somna om. 
01.30 vaknar Vera, ger henne ny blöja medan Johan gör välling. Vera äter vällingen, men kan inte somna om. Johan lägger sig inne hos Vera. Vid 3.30 vaknar jag av att Vera pratar. Hon har inte somnat på 2 timmar. Jag går in och försöker få henne att somna. Johan går och lägger sig. Vera somnar inte. Jag går ner på toa efter en halvtimme. Vera är tyst så jag lägger mig i min säng. Stina vaknar, försöker amma henne. Vera skriker. Tar med mig Stina in till Vera och försöker få båda att sova. Ger upp efter ett tag och går ner och gör välling till Vera.

När jag kommer upp "läser" Vera bok för Stina och talar om att det är natt. Klockan är 10 i 5 suck!
Vera tar till slut vällingen och Stina somnar nästan. Vera ställer sig upp och vill ha en bok. Nu blir jag arg och säger åt Vera att vi måste sova. Hon lägger sig, snyftar lite och somnar. Jag försöker få Stina att somna, men upptäcker att hon har bajsat, smyger upp. Klockan är 5.40. Byter blöja och efter ett tag somnar Stina och sen jag. Vaknar vid 8. Johan är på väg till jobbet så det är bara att ta nya tag och se till att barnen får kläder och frukost.

Lite seg är jag allt idag, men nu sover flickorna och jag ska röja frukostdisken och laga kvällsmat.
Måste medge att jag kan längta tills jag måste väcka dem på morgonen.

Att komma iväg..

Igår åkte vi till min mamma i Degerön. Johan jobbade och sedan skulle han hålla på med byggnadsställningarna, så det var lämpligt för oss att hålla oss undan. Trodde ju som vanligt att jag var ganska klar med packandet när Johan åkte till jobbet. Vagnarna låg i bilen. Skötväskan var färdigpackade. Ytterkläder var framtagna eller nerpackade. Skulle bara väcka Stina som är familjens sömntuta och få i henne lite gröt..

Hämtar Stina, byter blöja och tar på kläder. Kommer på att kattens låda måste tömmas och att jag måste ge dem mat. Lägger Stina på golvet, fixar mat och låda till katter, under tiden har Stina bajsat. Byter på Stina och funderar på vad Vera sysslar med. Hon har dragt ur asklådan ur vedspisen och måjjar på den vita spiskåpan OCH sig själv. Tvättar av Vera och gör iordning frukost till Stina. Matar Stina medan Vera som vanligt klättrar runt i köket. Upptäcker försent att hon hittat karamellfärgen i skafferiet och lyckats få av korken. Karamellfärg över allt = torka, torka och tvätta möbler, skåp, kläder och barn.

Trots detta kom vi iaf iväg till slut. Vi hade en trevlig dag i Degerön. Vera var såklart lite besviken över att inte få full uppmärksamhet av moster Matilda som hade en kompis hos sig, men hon behöver lära sig att dela med sig av sin Mimmi. Nästa helg får hon ha Mimmi helt för sig själv, när hon kommer hit och sover över.

Blev ganska sent innan vi var hemma. Vera sov som vanligt, vakna ett par gånger. Stina sov jättedåligt, undrar om det beror på tänderna. Så när jag hörde att Vera och Johan gick upp, vägrade jag och somnade om. Stina sömntutan sover fortfarande fast klockan är 9.30.

Idag blir det veckohandling och sedan ska Johan och svärfar hålla på med byggnadsställningarna tror jag.

/Mia

Mu

Kastar mig in här lite snabbt medan Vera tittar på Mamma Mu och Stina sover.
Idag har vi varit på barngrupp i Fornåsa riktigt trevligt. Matilda skulle ha kommit hit idag, men de är förkylda så det blev inget. Matte kanske kommer hit imorgon, vore roligt, behöver någon att tjöta lite med.

Här finns det tvätt att vika, saker att plocka undan, disk att diska, kläder att sortera, foton att sätta i album. Jag skulle behöva en assistent att köra lite med.

När vi åker till kyrkan har Vera fyra kännetecken på vägen. Först är det hästarna, sen Moa, sen båten (båt på vagn i skeppsås), sen kommer korna och sen är vi framme... När vi åker till Normlösa på familjecafé så lägger hon till BAJS, det är den plöjda jorden, MYCKET BAJS.

Nu är Mamma Mu slut MUUUUUUUUUUUUUUU

Vad gör vi egentligen?

Svårt att veta vad man ska skriva när man inte skrivit på så länge...

-en sammanfattning på senaste månaden (1,5 är det visst)
-allmänt om vad vi gör nu för tiden

eller uppdatera om vad jag gör och tänker på just idag..

Har funderat på ett specifikt ämne att skriva om..
-Camping (olika campingplatser vi besökt)
-Min vikt

Skulle nog vilja ha en särskild campingblogg, men då blir uppdateringen i den väldigt säsongsbetonad.
Vikten är ju inte alls rolig att skriva om. Ja jag försöker cykla och promenera bort mina graviditetskilon + lite av det jag hade innan. Tjooohooo vad kul det är (inte).

Semestern var toppen, 4 veckor tillsammans allihop. Lite fix hemma och så en semestervecka i skåne med husvagn såklart.

Nu har vardagen kommit igång för fullt. Johan jobbar mer än vanligt och jag och barnen har börjat gå på olika barngrupper. Tisdagar är det Familjecafé i Normlösa, vi är ju lite outsiders då som bor i Fornåsa, men det är trevligt att träffa folk och äta soppa. Lite fel tid för Vera hon är ganska trött vid den tiden, men det funkar.
Så är det barngrupp i Fornåsa på onsdagar lek och sång. Har varit en gång, men det verkar jättebra. På fredagar åker vi till skeppsås på barnsång där har vi varit med sen Vera var 3 månader. Det är toppen!

Imorgon kommer Matilda hit. Vera längtar, dom ska hoppa högt berätta Vera för mig.
Nu vaknade Stina, får se om jag kan få in en bild innan hon tröttnar...

 

Hela familjen...